Porady kuchenne - Stefan Jerzy Siudalski

 Statystyki
Przejdź do treści

Menu główne:

Porady kuchenne

Polecam
Jestem raczej antytalentem w dziedzinie przygotowywania posiłków. Umiem zrobić jajecznicę, zagotować wodę w elektrycznym czajniku co to się sam wyłącza.
To dlaczego umieściłem te przepisy?
Bo jak ja który prawie nic w kuchni nie umiem zrobić potrafię przygotować takie dania przygotować to znaczy, że każdy potrafi więc...
...zachęcam.
Czy to jest całkowicie mój wymysł?
Nie, nie ma takiej możliwości aby stworzyć coś całkiem nowego - zawsze są jakieś zapożyczenia.
Niemniej wg tych przepisów na przestrzeni wielu lat przygotowałem sprawnie i szybko posiłki dla gości więc..
..antytalenty kulinarne świata - łączcie się.
Do kulinarnego kącika dołączył swoje porady Krzyś K. z Toronto
 
Chińskie danie na szybko - czas około 25 minut /bez zakupów/
Składniki:
ryż, wołowina, śliwki suszone, powidła śliwkowe, kapusta kiszona, olej, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, papryka czerwona i zielona, ketchup, jajko, bułka tarta, można gruszkę,
1 minuta
Wstawiamy ryż, obok przygotowany garnek z olejem - włączymy pod nim gaz za 10 minut
2 minuta
Kroimy wołowinę na paseczki - takie robaczki jak dżdżownice
Jajko do miseczki tak dużej aby zmieściła się pokrojona wołowina, bełtami
Wrzucamy pokrojoną wołowinę, mieszamy jak się już wymiesza posypujemy bułką tartą - mieszamy - odstawiamy
Kroimy suszoną śliwkę na plasterki, paprykę jedna i druga też ale pół papryk kroimy w kostkę bo ta kostka pójdzie do oleju a te plasterko-paski papryki pójdą na talerz - papryka w kostce i pokrojoną śliwkę wrzucamy do jednej miseczki i czekają na wrzucenie na gorący olej,
10 minuta
Włączamy ogień pod garnkiem z olejem
Kroimy orzechy włoskie i laskowe i wrzucamy do miseczki z papryką i śliwkami
Ustawiamy talerze a na kładziemy:
  • obok siebie pokrojoną kapustę kiszoną i powidła śliwkowe,
  • pokrojona w paseczki paprykę zieloną i czerwoną, może być i gruszka ale 1/4 lub plasterek
15 minuta
Sprawdzamy czy olej jest odpowiednio gorący wkładając na próbe końcówkę paska wołowiny - jeśli natychmiast robi się zółtawy i spieczony...
...nakładamy fartuch i..
wrzucamy wołowinę - i mieszamy
dorzucamy to wszystko co było w miseczce czyli pokrojna śliwka suszona, papryki w kostkę, orzechy plus rodzynki
mieszamy - zwykle wystarczy 3 do 5 minut od wrzucenia mięsa
20 minuta
wyłączamy gazy
Odsączamy ryż, nakładamy na talerze obok tych wcześniejszych produktów
czerpakiem wyciągamy z oleju odsączając oczywiście mieszankę i nakładamy układając równomiernie na ryż
żadnej soli
niektórym mozna dać ketchup do wyboru
Całość bez zakupów trwa około 25 minut
Smacznego - ono to danie nie do końca jest chińskie ale kto raz spróbował jak nie umiał to prosił abym zrobił
SJS
--------------------------------------------------------------------------------------------
Pstrąg  w imbirze - czas około 15 minut
1 minuta
Wypatroszone, wymyte pstrągi posypujemy wewnątrz i na zewnątrz imbirem.
Odkładamy - można to zrobić zarówno bezpośrednio przed przygotowaniem dania jak i na kilka godzin wcześniej lecz wtedy pstrągi muszą być w lodówce.
5 minuta
Głęboka, duża patelnia z przykrywką -  lejemy olej aby stworzył warstwę około 1-2 cm
Stawiamy na ogień i pełen gaz
Olej zaczyna bąbelkować - sprawdzamy co 20 sekund czy temperatura już jest prawidłowa wkładając ogon pstrąga na próbę
Jeśli skwierczy i się ścina odstawiamy bez gaszenia gazu patelnię na bok
Fartuszek nakładamy i układamy pstrągi na patelni - trzeba to zrobić dość sprawnie czyli szybko i ogony mają nie wystawać
Patelnia spowrotem na gaz - minutnik 2,5 minuty jeśli pstrągi nie są bardzo duże ale jeśłi duże  i były długo w lodówce to 3 minuty ale nie więcej i oczywiście pod przykryciem
12 minuta
Czyli około 2,5 minuty od włożenia pstrągów zdejmujemy z ognia i przekręcamy pstrągi i znów minutnik na 2,5 minuty - i przykrywamy
Cytryna pokrojona w ząbki na talerz, kładziemy pstrągi - można dać kopytka lub takie małe kluseczki jakie sprzedają w Lidlu ale oczywiście muszą być wcześniej przygotowywane
15 minuta
Podajemy na stół
Smacznego
SJS


Przepis na chleb w automacie do pieczenia /ktoś mi podał na grupie dyskusyjnej/: 
370 g mąki żytniej 1800-2000 ale może być i około 500
300 g mąki /najlepiej pszenna/ w przedziale 480-560, jak nie miałem to i 1000 też dobrze wychodziła
250 ml wody
2 g drożdży suszonych /płaska łyżeczka od herbaty/ lub 5 g świeżych
120 ml mleka
1 1/2 łyżeczki soli
2 dkg stopionego masła lub dwie łyżki oleju,
można dodać suchego zakwasu od 4 do 8 g /czubata łyżeczka od herbaty/,
dodatki ewentualnie to kminek i to zarówno mielony jak i cały, ziarno słonecznika - potłuczone,
i program ustawić normalny czyli na około 3 godziny
Pychota i zdrowy -
można jeść natychmiast po upieczeniu - napewno nie zaszkodzi

Przepisy Krzysia - Toronto - wybrane z internetu
Pieczony pstrąg tęczowy
Filet pstrąga tęczowego 250-300 g posyp z dwóch stron przyprawą do ryb. Posyp solą od strony mięsa. Również od strony mięsa posyp świeżym koperkiem i suszoną smażoną cebulą Nie żałuj ani kopru ani cebuli! Tak przygotowany filet przykryj folią plastikową i włóż do lodówki na 60-90 minut. Przenieś pstrąga na bardzo lekko natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku w temperaturze 350F /czyli ok 180 st.C/przez 11-12 minut. My tyle pieczemy w malutkim piekarniku, w normalnym czas może być lekko wydłużony. Sprawdź widelcem, upieczony pstrąg powinien się rozpadać.
Wyjmij rybę z duchówki, podziel na dwie cześci i podaj do stołu. Wyciśnij na rybę sok z ⅛ cytryny i dodaj na wierzch 2-3 łyżeczki sosu tatarskiego. Kup gotowy albo zrób samodzielnie. Podawaj z kartoflami obficie posypanymi świeżym koperkiem. Do tego surówka z kiszonej kapusty lub surówka z rzepy.
Naturalnie butelka schłodzonego białego niemieckiego wina będzie bardzo na miejscu.
Smacznego!

Szybki sos tatarski
Pokroić cebulkę dymkę w cienkie krążki i wymieszać ze 150 ml chudego jogurtu oraz 150 ml majonezu. Dodać 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanych kaparów i małego posiekanego ogórka kiszonego. Wymieszać.

Surówka z rzepy.
Jedną rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ½ jabłka i jedna marchew zestruganych na tej na tej samej tarce. Garść rodzynek wymoczyć w gorącej wodzie i dodać do rzepy. Również dodać majonez wymieszany pół na pół z chudym jogurtem. Wszystko razem wymieszać i dla ozdoby posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
=====
Przepisy Krzysia - Toronto - wybrane z internetu 
Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:
• 0,5 kg czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
• 200 ml czerwonego wina (wytrawne/półwytrawne/półsłodkie/słodkie)
• 4 łyżki miodu
• 8 łyżek octu balsamicznego
• 1 zabek czosnku
• oliwa
• sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie, aż zmięknie i zmieni kolor,
ok. 20 minut. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na małym ogniu,
aż cebula będzie miękka, ładnie się skarmelizuje i uzyska ciemny kolor.
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Podawać jako dodatek do wędlin, mięs, pasztetów czy serów.
Aby konfitura przezimowała w nienaruszonym stanie, należy poddać ją pasteryzacji.
Przepisy Krzysia - Toronto - wybrane z internetu
Surówka z pora, marchwi i jabłka
Składniki:
-biała część z dużego pora
- 1 marchewka
- pół dużego jabłka lub jedno mniejsze
- kilka łyżek śmietany zmieszanych z majonezem
- sól, pieprz
- posiekany koperek
Wykonanie:
Por dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Wsypać do miski, posolić i odstawić na kwadrans.
W tym czasie obrać marchew i jabłko, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach, dodać do pora. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do przegryzienia się.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego